Mange mennesker med kognitive handicap står ufrivilligt uden for arbejdsmarkedet, selvom de har lysten til at tage et job. Mange er bekymrede for, om de kan klare arbejdsopgaverne og om de kan finde et job, hvor der bliver taget hensyn til deres skånebehov. Annette er en af de personer, der tog springet og fik et skånejob.
I lang tid gik førtidspensionist, Annette Munkeris, med tanken om at få et skånejob. Hun var træt af at gå derhjemme og ville gerne være en del af arbejdsmarkedet igen. Annette var dog i tvivl, om hun kunne varetage et job med sin hjerneskade. Det skulle tage Annette halvandet år, før hun fik overbevist sig selv om, at hun stadig havde noget at tilbyde arbejdsmarkedet.
– Jeg kiggede på jobopslag i halvandens års tid, men jeg blev holdt tilbage af, at jeg ikke turde sidde ved kassen, fordi det virkede som et for stort ansvar. Så jeg turde simpelthen ikke hoppe ud i det, udtaler Annette Munkeris.
Morten Lorenzen, direktør i Hjerneskadeforeningen, genkender de følelser og den usikkerhed, Anette beskriver.
– En hjerneskade forandrer livet markant, for de mennesker, der bliver ramt. Det borer sig helt ind i kernen af, hvem man er som menneske, når man pludselig ikke kan det samme som før og i mange tilfælde ikke kan vende tilbage til det arbejde, man havde. De fleste er nødt til at genfinde og måske endda genskabe sig selv. Der bliver fra alle sider, også fra sig selv, sat spørgsmålstegn ved, hvad man kan. Det giver en voldsom usikkerhed, fortæller Morten Lorenzen.